Η διάγνωση του καρκίνου είναι αναστατωτική σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι παιδί. Είναι φυσικό να έχουμε πολλές ερωτήσεις, όπως: Ποιος πρέπει να μεταχειρίζεται το παιδί μου; Το παιδί μου θα γίνει καλά; Τι σημαίνει αυτό για την οικογένειά μας; Όχι όλες οι ερωτήσεις έχουν απαντήσεις, αλλά οι πληροφορίες και οι πόροι αυτής της σελίδας αποτελούν ένα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση των βασικών στοιχείων του παιδικού καρκίνου.
Θεραπεία παιδικού καρκίνου
Οι καρκίνοι των παιδιών δεν αντιμετωπίζονται πάντα ως καρκίνοι ενηλίκων. Η παιδιατρική ογκολογία είναι ιατρική ειδικότητα επικεντρωμένη στη φροντίδα των παιδιών με καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτή η τεχνογνωσία υπάρχει και ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες για πολλούς καρκίνους παιδικής ηλικίας.
Τύποι θεραπείας
Υπάρχουν πολλοί τύποι θεραπείας του καρκίνου. Οι τύποι θεραπείας που λαμβάνει ένα παιδί με καρκίνο θα εξαρτώνται από τον τύπο του καρκίνου και πόσο προχωρημένο είναι. Οι συνήθεις θεραπείες περιλαμβάνουν: χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων Μάθετε για αυτές και άλλες θεραπείες στο τμήμα Τύποι θεραπείας .
Τα παιδιά αντιμετωπίζουν μοναδικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους για καρκίνο, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας και ως επιζώντες του καρκίνου. Για παράδειγμα, μπορεί να λάβουν πιο έντονες θεραπείες, ο καρκίνος και οι θεραπείες του έχουν διαφορετικές επιδράσεις στους αναπτυσσόμενους οργανισμούς από τα ενήλικα σώματα και μπορεί να ανταποκριθούν διαφορετικά στα φάρμακα που ελέγχουν τα συμπτώματα στους ενήλικες.
Είναι απαραίτητο για τους επιζώντες καρκίνου του παιδιού να λαμβάνουν φροντίδα παρακολούθησης για να παρακολουθούν την υγεία τους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Όλοι οι επιζώντες θα πρέπει να έχουν συνοπτική περιγραφή θεραπείας και σχέδιο φροντίδας επιβίωσης.
Οι επιζώντες οποιουδήποτε είδους καρκίνου μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα υγείας μήνες ή χρόνια μετά την θεραπεία του καρκίνου, γνωστά ως καθυστερημένα αποτελέσματα, αλλά τα όψιμα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους επιζώντες του παιδικού καρκίνου, επειδή η θεραπεία των παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές, διαρκείς σωματικές και συναισθηματικές επιδράσεις. Τα καθυστερημένα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, την ηλικία του παιδιού, τον τύπο της θεραπείας και άλλους παράγοντες.